Het dubbele verdienen met de helft aan inspanning, Frank Boon is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk is, mits het lukt om je passie te vinden en vanuit die passie te werken. Boon helpt mensen hun passie te vinden en om te zetten in succes. Sinds hij zijn eigen bedrijf Followyourpassion.nl is begonnen, ervaart hij meer vrijheid en voldoening en heeft hij meer energie. Bovendien verdient hij meer geld in minder tijd. Zo zet hij zijn theorie kracht bij.

Persoonlijk krijg ik vaak koude rillingen van het woord ‘passie’ en zie ik kraaiende Idols-auditanten voor me (‘zingen is gewoon mijn passie’). Tegelijkertijd heeft passie ook wel iets romantisch, iets hoopvols.

Iets met passie doen betekent ergens met plezier energie in stoppen en daar meer energie en plezier voor terugkrijgen. Zou het echt mogelijk zijn om van je passie je werk te maken? En waarom ken ik dan zo weinig mensen die dat doen?

‘Zo’n acht op de tien mensen werkt op dit moment niet vanuit zijn passie of talent’, vertelt Boon. ‘Ik denk dat de wereld een stuk mooier zou zijn als meer mensen dat wel zouden doen. Een wereld waarin zoveel mogelijk mensen vanuit hun passie werken, slim kunnen omgaan met hun tijd en het optimale uit het leven weten te halen, dat is waar ik me sterk voor maak.’

Boon beweert dat het mogelijk is om met anderhalve dag training bij hem je passie te vinden. ‘Het is nog nooit voorgekomen dat het niet lukte’, verklaart hij bloedserieus. ‘Tot nu toe is het slagingspercentage in mijn praktijk 100 procent. Het zit er bij iedereen al in, ik hoef het er alleen maar uit te halen. En daar heb ik dé techniek voor ontwikkeld.’ Ik wil het graag geloven, maar het lijkt me sterk. Als het zo makkelijk was, waarom zou het me dan zelf niet lukken?

Passie doet pijn

‘Passie doet pijn’, antwoordt Boon als ik deze vraag stel. ‘Je moet namelijk iets durven loslaten. Materialistische zaken, zoals status en geld, maar ook overtuigingen die je ervan weerhouden te doen wat je hart je ingeeft. Soms moet je een stap achteruit doen om nieuwe stappen vooruit te kunnen maken.’

‘Ik weet zelf hoe lastig dat is,’ vervolgt hij. ‘Als trainer bij een grote bank had ik een prima baan, een geweldig salaris en een zekere toekomst, maar ik merkte dat ik niet bereikte wat ik wilde bereiken. Met de bankiers die ik trainde, behaalde ik mooie resultaten tijdens de trainingsdagen, maar zodra ze weer achter hun eigen bureau zaten, vielen ze direct terug in hun oude gedragspatronen. Ik wilde mensen graag verder brengen, en daarom besloot ik voor mezelf te beginnen.’

‘Mijn ouders zijn erg risico-avers en ik wist dat ze dit als een risicovol besluit zouden zien. En ja hoor: “Zou je dat wel doen?” was het eerste wat mijn moeder vroeg. Ik heb toen duidelijk gemaakt dat ik hiermee een weloverwogen beslissing nam. “Dit is mijn keuze en hier geloof ik in. Vertrouw me maar”, zei ik. Dit risico moest ik nemen om te kunnen groeien. Ik vroeg ze expliciet om hun onvoorwaardelijke steun – en vooral om geen zou-je-dat-wel-doen-vragen meer te stellen. Het uitspreken van die woorden was voor mij het moment van loslaten en er volledig voor durven gaan.’

Passie denk je niet, die voel je

Loslaten, is dat alles wat we moeten leren? ‘Er zijn natuurlijk meer redenen waarom mensen hun passie niet volgen’, vertelt Boon. ‘Van kinds af aan wordt ons geleerd wat we moeten doen, hoe we ons horen te gedragen. We worden in rollen gezet en die nemen we aan, totdat ze deel van onze persoonlijkheid uitmaken.’

‘Daarnaast zijn we vaak zo druk bezig, dat we niet kijken wáár we nou eigenlijk zo druk mee zijn. Hoe vaak zeggen mensen niet “ik ben er zo’n beetje ingerold” over hun werk? We laten ons vaak leiden door wat er op ons pad komt en vergeten een stapje terug te doen, om te kijken of het pad waar jij je op dit moment op bevindt wel jouw pad is. Voor je het weet ben je jaren verder en denk je: ‘hoe ben ik hier terechtgekomen?’

‘Een andere belangrijke factor is het rationele denken dat in onze cultuur hoog wordt gewaardeerd, terwijl de keuze voor je passie aankomt op gevoel. Denkwerk heeft er helemaal niets mee te maken! Als jij je passie hebt gevonden, dan weet je dat meteen. Je voelt het in iedere vezel van je lichaam, maar dan moet je dat gevoel wel durven erkennen.’

Faalangst houdt passie tegen

‘De belangrijkste factor die mensen ervan weerhoudt hun passie te volgen, is angst. Angst om te falen, angst om voor gek te staan, angst om te mislukken. Mensen hebben de neiging om te denken aan alle dingen die zouden kunnen misgaan, waarbij het voor gek staan ze enorm beangstigt.’

‘Ze vergeten dat de belangrijkste lessen in het leven vaak voortkomen uit iets wat fout is gegaan. Falen is dus ook waardevol, en dat inzien is vaak de sleutel tot succes. ‘Failing Forward’ zoals ze dat zo mooi noemen.’

‘Om de focus weer de juiste kant op te krijgen, stel ik mensen daarom altijd de tegenvraag: wat zou het je opleveren als het zou lukken? De antwoorden op deze vraag zijn altijd universeel. Blijheid, trots, energie, kracht en geluk zijn de meest gegeven antwoorden.’

‘Daarnaast vraag ik ze ook wat het ergste is dat zal gebeuren als ze niet voor hun passie kiezen. Ook die antwoorden komen vaak overeen: spijt, futloosheid, een onvoldaan gevoel of zelfs een burn-out worden veel genoemd.’

Wat heeft geluk ermee te maken?

Goed, we willen vaak wel, maar we durven dus niet. Tot zover ben ik het wel met Boon eens. Maar wat ik niet geloof, is dat je met minder inspanning meer kunt verdienen. Ik haal een aantal voorbeelden aan van vrienden die absoluut werken vanuit hun passie, maar die straatarm zijn: cabaretiers, muzikanten en freelance journalisten. De culturele sector is nu eenmaal geen vetpot. Dan moet je écht geluk hebben, wil je boven komen drijven. Hoe kijkt Boon daar tegenaan?

‘Ik geloof niet in geluk’, zegt hij stellig. ‘Geluk kun je creëren. Ik wil wedden dat de mensen waar jij het over hebt niet hun volle potentieel benutten. Te veel mensen doen iets maar half, terwijl je geluk alleen afdwingt door er vol voor te gaan.’

‘Ik geloof in de wet van de synchroniciteit: mensen die de juiste keuzes voor zichzelf maken, komen in een stroom terecht waarin ze worden opgemerkt. Ten slotte is er nog de kwestie van kwaliteit. Een passie zonder kwaliteiten is geen passie, dat is gewoon een hobby.’

Idolskandidaten, horen jullie dat?

Challenge voor Boon: ik ga een dag op passietraining!

Een slagingspercentage van 100 procent vraagt om een uitdaging. Het maakt me nieuwsgierig, maar ook sceptisch. Ik besluit een training bij Boon te volgen. Zou het me lukken om mijn passie te vinden en deze om te zetten in succes?

Lees hier mijn ervaringen met de passietraining van Frank Boon

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
    32
    Shares