Ze was niet depressief, had geen midlifecrisis en ging niet op wereldreis om geluk te vinden. Toch trok schrijfster Gretchen Rubin 12 maanden uit om aan zichzelf te werken, met als doel meer te genieten van het leven. In haar boek The Happiness Project beschrijft ze hoe het haar verging. 

Rubin had veel om dankbaar voor te zijn: een aantrekkelijke man, twee bloedjes van kinderen, een huis in de Upper East Side van New York en een baan die haar op het lijf geschreven was. Ze had vrienden, ze was gezond, ze hoefde haar haar niet te verven. Toch merkte ze dat ze vaker dan haar lief was haar geduld verloor, snauwde of zich gewoon lusteloos voelde. Is dit het nou? Vroeg ze zich af, gevolgd door de gedachte: ja, dit is het.

Hoewel ze duidelijk zag dat ze een mooi leven had, vond ze het moeilijk om daarvan te genieten. Maar daar kon ze aan werken, dat ging ze doen. Ze zou beginnen zodra ze het wat minder druk zou hebben. Maar dat gebeurde natuurlijk nooit. Het was leuk om te dromen over een zonovergoten bounty-eiland en zeeën van tijd, maar de realiteit wilde dat ze een gezin, een baan en verplichtingen had. Ze kon niet weg, en ze wilde ook niet weg. Ze wilde alleen het leven dat ze had meer waarderen. En zo begon Rubin aan haar Happiness Project. Een jaar lang werken aan een hoger geluksniveau.

The Happiness Project: 12 maanden, 11 thema’s

Rubin is het type mens dat antwoorden zoekt in uitgebreid onderzoek. Ze is dol op to-dolijstjes en het maken van aantekeningen. Door alles op te schrijven en haar vorderingen nauwkeurig bij te houden, werd het project voor haar tastbaar. Ze ging methodisch te werk en maakte een duidelijk schema voor zichzelf, dat ze trouw iedere dag invulde. Zo werd het een echt project, met heldere doelen, subdoelen en een tijdslimiet.

Een jaar lang besteedde ze iedere maand  aandacht aan een thema dat van invloed was op haar geluk. Voorop stonden de relaties met de mensen om haar heen. Zo ontstonden de thema’s ‘Huwelijk’, ‘Ouderschap’ en ‘Vrienden’. Ze had gelezen dat geluk behoorlijk beïnvloed wordt door je eigen perspectief, dus voegde ze ‘Eeuwigheid’ en ‘Attitude’ toe aan de lijst. ‘Werk’, ‘Spel’ en ‘Passie’ waren een logische keuze, omdat zowel werk als vrijetijdsbestedingen duidelijk bijdragen aan je geluksniveau. Met ‘Energie’, ‘Geld’ en ‘Mindfulness’ sloot ze de rij. Elf thema’s voor twaalf maanden. Ze koos voor een cumulatieve constructie: de eerste maand concentreren op het eerste thema, de tweede maand doorgaan met de gewoontes uit maand één, plus focussen op het tweede thema, enzovoorts. De laatste maand zou ze alle thema’s tegelijk aandacht geven.

Ieder thema brak Rubin op in vier of vijf opdrachten, variërend van ‘verwacht geen lof’ en ‘zing in de ochtend’ tot ‘houd een eetdagboek bij.’ Door zich een hele maand te focussen op een thema, werd Rubin zich bewust van ongewenst gedrag dat haar leven in was geslopen. Ze pushte zichzelf, stond open voor nieuwe hobby’s en leerde een aantal wijze lessen. Dat het kan helpen om je te gedragen zoals je je wilt voelen, bijvoorbeeld. We denken namelijk dat we ons gedragen naar hoe we ons voelen, maar het werkt ook andersom. Je kunt met je gedrag juist je gevoel beïnvloeden. Als je je moe voelt en toch een rondje gaat rennen, is de kans groot dat je je daarna weer energiek voelt. Voor Rubin was dit een enorme eye-opener.

Inspirerend en toegankelijk

The Happiness Project is een inspirerend boek. Wat het bijzonder maakt, is  de combinatie van een sterk researchfundament en toegankelijkheid. Het project is gebaseerd op uitgebreid onderzoek, maar gaat verder dan een samenvatting van theoretische kennis alleen. Door de theorie in de praktijk te brengen en open te zijn over zowel haar successen als mislukkingen, krijgt het boek een menselijke toon. Zingen in de ochtend is nu bijvoorbeeld onderdeel van Rubins routine, maar lachyoga en meditatie waren geen blijvertjes. En dat is prima. Want Rubin heeft durven experimenteren en kiest er uiteindelijk voor om alleen te blijven doen wat bij haar past. Door het beste uit zichzelf te halen, maakt ze niet alleen zichzelf gelukkiger, maar ook de mensen om haar heen. Geluk is besmettelijk.

The happiness Project boekNieuwsgierig geworden?

Bestel The Happiness Project via Bol.com!

Eén van de uitdagingen die Rubin zichzelf stelde tijdens het Happiness Project was: ‘begin een blog’.

Hoewel de start lastig was, is haar blog inmiddels een grote bron van vreugde en inspiratie voor velen. Check hem hier: GretchenRubin.com

 

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •