Het is zaterdagochtend tien voor tien, en er is iets zeldzaams gebeurd: ik ben te vroeg. Het zal de spanning wel zijn, want vandaag is een bijzondere dag: ik ga mijn passie vinden. Schijnt.

Passiecoach Frank Boon

Passiecoach Frank Boon

In mijn zoektocht naar geluk en inspirerende verhalen voor Get Up Magazine kwam ik Frank Boon tegen, oprichter van Follow Your Passion en coach. Tijdens ons gesprek, ook op Get Up te lezen, gaf hij aan dat het iedereen lukte om bij hem in één dag zijn of haar passie te vinden. ‘Laat ik het zo zeggen,’ zei hij, ‘Het is nog nooit niet gelukt.’

Toen ik dat hoorde, borrelde een rare mix van hoop en scepscis in me op en besloot ik zelf een training te volgen. Ik ben namelijk breed geïnteresseerd, maar heb geen eenduidige passie. Niet dat ik weet in elk geval. Zou Boon wel een passie in mij kunnen ontdekken of zal ik de eerste zijn die zijn slagingspercentage omlaaghaalt?

De grote dag

Op de fiets gaan de woorden van Boon door mijn hoofd: ‘Het zit er bij iedereen al in, ik hoef het er alleen maar uit te halen.’ Ik wil het graag geloven, maar het lijkt me sterk. Als het zo makkelijk was, dan zou ik toch zeker zelf wel weten wat mijn passie is?

In gedachten verzonken bereik ik de ingang van het gebouw waar de training zal plaatsvinden. Terwijl ik naar de bel zoek, krijgt een jonge vrouw met kort bruin haar en een lange rok me in de gaten. ‘Kom je ook voor Frank Boon?’ Verbouwereerd kijk ik haar aan. Ja, ik kom ook voor Frank Boon, maar ik wist niet dat dit een groepssessie was. Wantrouwen kruipt omhoog en vervult de plek waar eerst nog hoopvolle spanning zat. Aan hoeveel mensen zal ik het achterste van mijn tong moeten laten zien?

Het blijkt reuze mee te vallen. Naast de jonge vrouw, Yolanda, sluit er nog een rustige man van begin dertig aan, die Anton heet. Om het ijs te breken, beginnen we met een ongewoon voorstelrondje. Op de grond liggen kaarten, waarop persoonlijke vragen staan. ‘Wat zou je anders doen als je de tijd kon terugdraaien’ bijvoorbeeld. En ‘wanneer heb je jezelf overtroffen’. Weer eens wat anders dan ‘Hoi ik ben Eveline en kom uit Amsterdam’. Direct de diepte in, daar houd ik van.

Waarom, waarom, waarom?

whyTijd voor de eerste opdracht. We gaan onze interesses in kaart brengen. Dat doen we door elkaar te coachen en steeds een rondje door te draaien, zodat je zelf een keer coacht en twee keer gecoacht wordt. Alles wat de coach hoeft te doen, is vragen stellen en blijven doorvragen.

‘Wat het verschil maakt in deze cursus, is dat we niet aan de oppervlakte blijven’, zegt Boon. ‘Je stopt niet zodra je weet dat iemand van bijvoorbeeld dansen houdt, maar je vraagt dan wat iemand daar zo leuk aan vindt en waarom. De achterliggende redenen kunnen namelijk enorm verschillen. De één danst uit liefde voor muziek, de ander houdt van het partnerschap en weer een ander gaat het om de expressie. Door steeds weer ‘‘waarom?’’ te vragen, kom je tot de kern.’

Mijn eerste ronde met Yolanda gaat makkelijker dan gedacht. Binnen een minuut hebben we haar belangrijkste interesse bereikt. Haar ogen stralen wanneer ze vertelt over de bruiloft van haar broer die ze helemaal zelf heeft georganiseerd. En ook als ze vertelt dat ze de babykamer van een bevriend stel van A tot Z heeft ingericht. Wat vindt ze daar zo leuk aan? Waarom vindt ze dat zo leuk? En geniet ze meer van het voorwerk of juist van het eindresultaat? Ik schrijf een aantal kernzinnen op en omcirkel ‘weddingplanner’.

Dan is het mijn beurt om gecoacht te worden. Eerst door medecursist Anton, daarna door Boon zelf. Anton is een rustige, intelligente gesprekspartner. We bespreken wat ik graag doe, wat ik lees en hoe ik me gedraag in sociale situaties. Hij vraagt dóór en schrijft een heel A4’tje vol. Tja, breed geïnteresseerd, maar daar is met geen mogelijkheid een rode lijn in te ontdekken.  Of wel?

De laatste ronde word ik gecoacht door Boon. Hij gaat door op wat er uit de sessie met Anton is gekomen en probeert al een aantal kernpunten aan te wijzen. Volgens hem heb ik graag de leiding, is er iets met stem, creativiteit en vind ik ‘samen’ heel belangrijk. Klopt als een bus, maar dat is nogal wiedes: het is gebaseerd op wat ik over mezelf heb verteld, en dus in lijn met hoe ik mezelf zie. Tot zover weinig verrassingen.

Het kind in jezelf

kind in jezelfOpdracht twee. Op een lege poster aan de muur gaan we tekenen hoe we als kind speelden. De tekenopdracht is er niet voor niets: een hoop mensen hebben moeite zich te herinneren wat ze als kind graag deden. Door op een speelse wijze aan de slag te gaan, is het makkelijker om bij die herinneringen te komen dan in een vraag-en-antwoord-gesprek.

Als we klaar zijn, lichten we één voor één onze poster toe. Boon stelt specifieke vragen om erachter te komen waarom we graag op onze manier speelden. In deze ronde ontdek ik de enorme meerwaarde van de medecursisten. In een één op één-sessie gaat het alleen om jou, terwijl juist ook het met elkaar bezig zijn veel duidelijk maakt. Iemand anders kan een voorkeur hebben voor iets dat jou totaal niet aanspreekt. Je ziet dat het ook anders kan, waardoor de voorkeuren die je altijd als vanzelfsprekend zag, ineens meer betekenis krijgen.

Er is nog een duidelijke meerwaarde aan de groep: je kunt een ander helpen door te zeggen wat jou opvalt. De sfeer is vertrouwelijk, open en positief, en daardoor nemen we geen blad voor de mond. Met onze opmerkingen helpen we de ander een stapje dichter bij zijn passie te komen, en dat voelt goed.

Kwaliteitenpoker

Ronde drie: kwaliteitenpoker. Thuis hebben we opdrachten gemaakt. We hebben uit een lijst met vijftig kwaliteiten er vijf aangekruist die het beste bij ons passen. We schrijven deze vijf kwaliteiten op post-its en plakken ze voor ons op tafel. ‘Wat voor jou normaal is, is voor een ander bijzonder’, legt Boon uit. ‘Dat gaan we nu illustreren. Ieder krijgt dertig fiches, en je moet er steeds tien verdelen over de vijf kwaliteiten van jezelf en je medespelers. Hoe meer fiches je bij een kwaliteit neerlegt, hoe meer waarde je toekent.’

Yolanda is een luisteraar, zo’n beetje het tegenoverstelde van mij. Daarom leg ik bijna mijn hele stapel fiches bij deze kwaliteit. Dankzij de fiches van de heren krijgen ook haar kwaliteiten ‘enthousiast’ en ‘gevoelig’ een stapeltje. Boon ontdekt een lijn, die past bij haar interesses en motivaties die uit de vorige rondes zijn gekomen. ‘Jij kunt goed luisteren naar iemand – en dan ook aanvoelen wat iemand bedoelt – om dat vervolgens met je enthousiasme om te zetten in iets concreets dat perfect bij de klant past.’ Hoor ik daar de belangrijkste kwaliteiten van een weddingplanner voorbij komen?

Anton werkt in de financiële sector. Hij wil graag voor zichzelf beginnen, maar weet niet wat hem bijzonder maakt. Het potje poker voorziet hem van een duidelijk antwoord. Anton is betrouwbaar, positief en duidelijk, en deze kwaliteiten zijn precies de meerwaarde van zijn eigen bedrijf. Anton kan met zijn positiviteit plannen bedenken en aan mensen verkopen, terwijl zijn duidelijkheid ervoor zorgt dat de verwachtingen goed afgestemd zijn op het resultaat wat hij zal leveren. En dát hij resultaat zal leveren, is zeker: Anton is zeer betrouwbaar. Niet onbelangrijk bij iemand die het geld van een ander beheert.

Bij mij worden de kwaliteiten ‘creatief’, ‘intelligent’ en ‘eerlijk’ het hoogst gewaardeerd. Coach Boon ziet meteen een rode draad: wat nou als je op een creatieve en intelligente manier eerlijk kunt zijn? Ineens gaat er een luikje open. Ja, durven zeggen wat iedereen denkt, maar dan op een originele manier, dat is wel iets wat mij aanspreekt. Boon voegt mijn eerder gevonden motieven ‘stem’, ‘de leiding nemen’ en ‘samen’  aan de mix van kwaliteiten en vraagt ons om hier beroepen bij te bedenken. Bij mij komen beroepen als ‘cabaretier’ op en ‘singer-songwriter’, maar ik weet dat ik niet de kwaliteiten in huis heb om een gevierd artiest te worden. Dit is nou precies waarom ik deze cursus nodig heb: zelf kan ik geen beroep bedenken dat bij mijn interesses én kwaliteiten past.

Het is medecursist Anton die uiteindelijk een idee oppert waar mijn hart van overslaat en mijn lichaam ineens actief van wordt. Teamtrainer worden. Mensen op een creatieve manier met zichzelf confronteren en daardoor een hechter team smeden. Zelf de leiding hebben, zelf de inhoud van de training bepalen en daar creatief mee omgaan. Wow, is dat een beroep? Waarom wist ik dat niet? Mijn lichaam voelt actief, vol leven. Ik vóel dat het klopt, precies zoals Boon in een eerder gesprek vertelde dat het zou zijn.

De eerste stap

We zijn er bijna. Nog één oefening: hoe zetten we de eerste stap in de goede richting? Boon laat ons bedenken waar we informatie kunnen verzamelen, wie we kennen die ons verder kan helpen en welke situaties ons verder kunnen brengen. Enkele dagen na de training mailt hij nog een persoonlijke samenvatting van de cursus, waarin ik alles nog eens rustig kan nalezen. Ook levert hij een lijstje contacten aan, zodat ik informatie kan inwinnen en misschien zelfs een dagje mee kan lopen. Wat er verder ook gebeurt, aan Boons inspanningen zal het niet liggen.

Drie weken later

Eerlijk is eerlijk: het aanvankelijke enthousiasme ebt snel weg. De praktische bezwaren van een carrièreswitch zijn groot, en voor mij op dit moment te groot om in één keer te behappen. Er treedt dan ook een zeer effectief beschermingsmechanisme in werking: ontkenning.  Ineens lonkt de zekerheid van mijn vaste baan. Ik merk hoe gehecht ik ben aan schrijven, veilig verborgen achter een computerscherm. Ineens kan ik me niet meer herinneren waarom ik me überhaupt afvroeg wat mijn passie was. Ik heb toch al een leuke baan met geweldige collega’s? Nou dan!

Toch weet ik dat wat ik voelde aan het eind van de training echt was. Voor nu is dat even genoeg. Er ligt een ander pad voor mij open, dat ik kan verkennen zodra ik eraan toe ben. Wat een verrijking. Niet alleen Boon, maar ook de twee medecursisten hebben mij geholpen om op een andere manier naar mezelf en mijn carrière te kijken. Heel bijzonder wat totale vreemden voor je kunnen doen. Ik voel me gezegend en dankbaar. En natuurlijk een beetje verplicht om daadwerkelijk die eerste stap te gaan zetten…

Benieuwd naar Follow Your Passion en passiecoach Frank Boon? Lees hier het eerdere interview met hem.

Of neem een kijkje op zijn website Followyourpassion.nl.

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
    33
    Shares