Score (uit 5): ♦♦♦♦♦

Pagina’s: 313

Leestijd: ca. 5,5 uur, exclusief opdrachten

Resultaat: herkenning, glimlach, meer afstand tot negatieve gedachten.

Plus: De personificatie van het negatieve stemmetje in je hoofd, waardoor het direct belachelijk wordt en dus minder grip op je heeft.

Min: Het einde is een beetje zweverig (‘innerlijke wijsheid’, seriously?).

Waar gaat het boek over?

‘Je hoeft dit niet eens te proberen, het lukt je toch niet.’ 
‘Kijk eens naar haar! Waarom ben jij niet zo mooi/slim/leuk?’
‘Ben je nou alweer niks aan het doen? Zo bereik je natuurlijk nooit wat!’
‘Je zult altijd alleen blijven, er zal nooit iemand van jou houden.’

Zelfkritiek, zelfsabotage en zelftwijfel: iedere vrouw heeft er wel eens last van. Het boek Nooit goed genoeg leert je dat er een verschil bestaat tussen jezelf en je inner mean girl, het geniepige stemmetje in je hoofd dat je constant bestookt met pesterijen zoals de zinnetjes hierboven.

Je belemmerende gedachten en jij zijn niet hetzelfde, en pas als je dat inziet kun je die gedachten gaan ombuigen naar iets waar je wél wat aan hebt. Amy Ahlers en Christine Arylo, de auteurs van Nooit goed genoeg, hebben hier een methode voor ontwikkeld die al meer dan dertigduizend vrouwen heeft geholpen. Het geheim? Humor.

Innerlijke kreng en innerlijke wijsheid

Nooit goed genoeg is niet gewoon het zoveelste zelfhulpboek, het is hilarisch. En door die humor kun je veel makkelijker dealen met je donkere, destructieve gedachten. Het is belangrijk dat je deze gedachten onder ogen durft te komen. Want pas als je je bewust wordt van de destructieve gedachten die je tegenhouden op weg naar geluk en succes, kun je ze gaan ombuigen.

Om het proces te vergemakkelijken, krijgt dat valse stemmetje vanaf nu een naam: je innerlijke kreng.

Naast je innerlijke kreng identificeren de auteurs nog een stem die iedere vrouw bezit, maar waar niet iedere vrouw even goed naar luistert: je intuïtie, hier ‘innerlijke wijsheid’ genoemd.

De innerlijke wijsheid verheft haar stem nooit, terwijl het innerlijke kreng aan één stuk door schreeuwt als ze het gevoel heeft dat dat nodig is. Zo overstemt ze je innerlijke wijsheid en zet ze je aan tot verkeerde keuzes. Het wordt tijd dat je innerlijke krengt eens gaat dimmen, maar daarvoor moet je haar eerst leren kennen.

inner-Mean-girl-stil

Wie is jouw innerlijke kreng en welke wapens gebruikt ze?

Het kreng kent vele gedaantes. Dertien archetypes, om precies te zijn, door de auteurs voorzien van een klinkende en passende naam. Een paar voorbeelden:

 • De Prestatiejunkie vindt dat jij pas mag uitrusten als je een doel hebt bereikt. Stiekem legt ze de lat steeds hoger, zodat het rustmoment nooit komt.
 • De Vergelijkingskoningin ziet feilloos wat jij tekortkomt ten opzichte van anderen, maar kan ook maken dat je je superieur voelt. Ze is nooit neutraal. Zo maakt ze je onzeker en schept ze afstand tussen jou en anderen.
 • De Doeverslaafde achtervolgt je met een to-dolijst en kruipt zelfs bij je in bed om de lijst met je door te nemen.
 • De Martelares vertelt je dat opoffering het hoogste goed is.
 • Het Brave Meisje wil voldoen aan de verwachtingen van iedereen, maar is niet geïnteresseerd in wat jij zelf graag zou willen.

Benieuwd welk kreng jou in haar greep houdt? Doe hier de test en kom erachter!

Wapens van het innerlijke kreng

Zodra je leest over een kreng dat zich in jouw binnenste heeft verschanst, voel je het. Ik wel in ieder geval. En dat is confronterend, maar dankzij de humor in het boek blijf je doorlezen.

Want het kreng wordt afgeschilderd als een klein, ontevreden meisje dat altijd haar zin wil krijgen. Ze gebruikt absurde wapens waarmee ze je in haar greep houdt, zoals de ‘alles-onder-controle-megafoon’, waarmee ze zorgt dat jij er naar de buitenwereld perfect uitziet en nooit om hulp vraagt, de ‘doemmaker’, waarmee ze beren op iedere weg kan laten verschijnen, of het ‘pistool van schuld en glorie’ dat maakt dat je eerst voor een ander zorgt en zo niet meer aan jezelf toekomt.

Haar playlist van gore leugens

Naast de wapens zijn er ook nog de woorden waarmee ze je beïnvloedt. Zinnetjes als ‘jij zal nooit iets bereiken’, ‘niemand houdt van jou’ of ‘als je stopt met zo hard je best doen, stort alles in’. Dit is haar ‘playlist van gore leugens’.

Wanneer komt het kreng in actie?

Zodra je weet welk kreng jouw geluk saboteert, is het tijd om te onderzoeken hoe ze dat doet. Wat zijn haar triggers? Komt ze in actie als het gaat om je lichaamsbeeld? Fluistert ze waarschuwingen in je oor als het goed gaat (‘dit geluk blijft niet lang’) of duwt ze je nog verder naar beneden als het slecht gaat (‘zie je wel, jij kunt helemaal niks’)?

Welk teksten staan er op haar playlist van gore leugens? Pas als je die gore leugens allemaal opschrijft en doorleest, zie je absurd het is wat dat kreng je influistert. Hoe zou het zijn als je een ‘vriendin’ had die constant over je schouder mee keek en je geniepige pesterijen in je oor fluisterde bij alles wat je deed? Daar heb je toch helemaal niets aan? Je zou onzeker en verdrietig worden, en al snel inzien dat je beter contact kunt verbreken met zo’n mean girl. Maar ja, je innerlijke kreng kun je niet ontlopen, ze zit in je hoofd.

Daarom is het goed om in kaart te brengen wat haar gore leugens met je doen. Want één ding is zeker: haar gore leugens doen je niet alleen pijn, maar ze zetten je ook aan tot schadelijke gewoontes.

Sommige vrouwen durven bijvoorbeeld niet meer te dromen, omdat hun innerlijke kreng (de Hoofdtripper) alleen rationele afwegingen toestaat. Andere vrouwen geven geld uit dat ze helemaal niet hebben, omdat hun kreng (Feestende Cheerleader) vindt dat er al te lang geen feestje meer is geweest en weer andere vrouwen stappen niet meer op mensen af omdat hun kreng (Koningin van de Afwijzing) ze ervan heeft overtuigd dat toch niemand ze leuk vindt.

Grote pestkop – klein, bang meisje

Het is duidelijk: je innerlijke kreng moet een toontje lager gaan zingen. Maar je innerlijke kreng is net een ambtenaar: als ze eenmaal een vast contract heeft, kom je nauwelijks meer van haar af. Je hebt haar zelf gecreëerd en je kunt haar niet ontslaan. Als je haar probeert weg te duwen of te negeren, zal ze zich tegen je verzetten.

Hoe minder jij naar haar luistert, hoe harder ze gaat schreeuwen. Dus zit er maar één ding op: haar laten uitpraten. Laat het kreng eens uitleggen wat ze nou eigenlijk probeert te bereiken met haar pesterijen. Waarom is ze zo toegewijd aan het verzieken van jouw leven?

Bij ‘echte’ pestkoppen komt het pestgedrag vaak voort uit angst en onzekerheid, en dat is bij je innerlijke kreng niet anders. Je innerlijke kreng heeft het als haar taak opgevat om jou te beschermen tegen heftige, pijnlijke emoties.

Eigenlijk zijn je angst en het innerlijke kreng hetzelfde ding.
Zie je innerlijke kreng als een carnavalsoutfit om je diepste angsten te maskeren. (p.150)

Toen je klein was kon je pijnlijke emoties zoals angst en onzekerheid niet goed aan, en bedacht je onbewust een manier om daarmee om te gaan: je afweermechanisme. Je ging perfectie nastreven, met alle winden meewaaien of jezelf afzonderen, zodat je de pijn niet hoefde te voelen. Toen was dat een goede oplossing, maar nu is het een schadelijke gewoonte geworden waarmee je jezelf in de weg zit.

Heropvoeding van het kreng

In plaats van je innerlijke kreng het zwijgen op te leggen, ga je het gesprek met haar aan. Waar probeert ze je nou toch steeds voor te behoeden? En is dat nog wel nodig? Zou echt niemand jou meer aardig vinden als je een keer ‘nee’ zegt? Zou iedereen je in je gezicht uitlachen als je een foutje maakt? Zou je ontslagen worden als je niet meer in het weekend werkt? Nee, natuurlijk niet! Niet de eventuele gebeurtenissen waartegen het kreng jou wil beschermen doen je pijn, maar zij doet je pijn! Dat was nooit haar bedoeling.

Als je eenmaal duidelijk hebt gemaakt dat je haar inzet waardeert, maar dat het je niet helpt, zal het innerlijke kreng haar gedrag heus wel willen veranderen. Ze wil zich graag nuttig maken. Dus bedenk eens welke kwaliteiten ze heeft.

Een Vergelijkingskoningin ziet bijvoorbeeld direct wat anderen beter of slechter doen dan jij. Ze kan deze vaardigheid gebruiken als talentscout, zodat jij vriendschappen sluit met inspirerende mensen of een mentor kunt vinden. Misschien kun je zelfs wel een mentor zijn voor iemand anders. Op deze manier is er voor ieder type kreng wel een nuttige baan te verzinnen. Zo maak je een einde aan die nutteloze zelfkritiek.

nooit goed genoeg boekBenieuwd naar Nooit goed genoeg? Bestel het op Bol.com

Nooit goed genoeg
Amy Ahlers & Christine Arylo
€ 19,95
Altamira

Meer weten over Amy & Christine?
Kijk eens op innermeangirlreformschool.com

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares