Heb je regelmatig het gevoel dat er zoveel meer in je zit dan je nu laat zien? Dan is het boek Everything is Figureoutable (Alles is Uitvogelbaar) van Marie Forleo een aanrader. Het leest lekker, geeft je zelfvertrouwen en krijgt je echt in de actiemodus!

Score (uit 5): ♦♦♦♦♦

Pagina’s: 277

Leestijd: ca. 5 uur, exclusief opdrachten

Resultaat: positief gevoel, je gaat dingen ondernemen.

Wie is Marie Forleo?

Marie Forleo is een life coach, ondernemer, spreker en host van de YouTube-show Marie TV. Oprah noemde haar de ‘thought leader of the next generation‘. Maries missie in het leven is anderen helpen succesvol te worden op hun eigen, unieke manier. En haar motto hierbij is: ‘everything is figureoutable‘, oftewel: alles is uitvogelbaar.

Ik ken Marie Forleo al jaren, sinds ik een keer per ongeluk bij haar terechtkwam op YouTube. Mijn enthousiasme groeide met elke video. Wat een leuke vrouw! Wat kon zij wijsheden goed brengen zonder zweverig of truttig te worden. Ze maakte er geintjes bij, vloekte zo nu en dan, maar bleef inhoudelijk supersterk en altijd respectvol. Ik mocht deze Marie Forleo wel.

Jongens, ik zal opbiechten: ik werd fan. Ik bezocht haar website, abonneerde me op haar podcast, volgde haar op Instagram en schreef me in voor haar e-mail-update. De enige die ik die áltijd openmaak. Marie heeft gewoon iets, ze intrigeert me en motiveert me. Dus dat boek, dat moest ik hebben.

En hoe is dat boek?

Everything is Figureoutable, werd een instant #1 Best Seller op de NY Times bestsellerlijst. En niet voor niets: het leest als een trein en doet echt iets met mijn perspectief op mezelf en mijn potentieel. Hiermee bedoel ik dat ze me geruststelt dat ik goed genoeg ben en me tegelijkertijd uitdaagt om meer uit mezelf te halen.

Iets in dit boek kreeg mij weer zover dat ik na drie jaar deze website opnieuw ben gaan oppakken. En dat is precies waar Alles is Uitvogelbaar voor geschreven is: een boek dat aanzet tot actie.

Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken, die elk om een deeltje van de weerstand draaien die je tegenhouden om te bereiken wat je wilt bereiken. De vraag wat je droom is, bijvoorbeeld (hoofdstuk  6), maar ook wat je over jezelf gelooft (hoofdstuk 3).

En wat dacht je van excuses (hoofdstuk 4)? Uit 20 jaar ervaring als life coach destilleert Marie de drie meest gebruikte excuses die hele populaties tegenhouden om hun dromen waar te maken.

  1. “Ik heb geen tijd.”
  2. “Ik heb geen geld.”
  3. “Ik weet niet hoe.”

Na elk hoofdstuk stelt Marie je een aantal vragen (meestal 5 à 6, heel behapbaar) waarop je het antwoord moet formuleren. Niet in je hoofd, maar echt met je pen op papier. Want de belangrijkste inzichten komen alleen als je er actief mee aan de slag gaat. Zoals Marie zegt: “Clarity comes from engagement, not thought.” Ik dacht altijd dat dat gelul was, maar het is echt zo.

Inzicht: alles is uitvogelbaar

Hoewel de 11 hoofdstukken elk een eigen onderwerp behandelen, is er maar één echte hoofdboodschap. Die is niet te missen: everything is figureoutable. Alles is uitvogelbaarDenk hier eens over na. Alles is uitvogelbaar, dat betekent dat geen enkel probleem onoplosbaar is. En dat betekent dus dat niets je kan tegenhouden om te doen wat je wilt doen.

Voor mijzelf was het hoofdstuk over perfectionisme ook een echte eye-opener. Mensen noemen ‘perfectionisme’ vaak op sollicitatiegesprekken als zogenaamd slechte eigenschap. Of ze zien het als het hebben hoge standaarden. Maar dat is niet hetzelfde.

Perfectionisme gaat niet om hoge standaarden, het gaat om angst. De angst om niet goed genoeg te zijn. Marie haalt onderzoeken aan waaruit blijkt dat perfectionisme samenhangt met depressie, angststoornissen, eetstoornissen en andere mentale issues. Hiermee schudt ze je wakker, zodat je goed oplet wanneer ze je laat zien hoe je perfectionisme onschadelijk maakt.

De impact van ‘everything is figureoutable’

Als je geen coach kunt betalen, maar wel vooruit wilt, dan is dit boek een goed begin. De gedachte ‘everything is figureoutable’ of ‘alles is uitvogelbaar’ brengt je mindset in productiviteitsmodus. In plaats van ‘ik kan dit niet’, denk je nu: ‘ik kan dit nog niet’. Maar je kunt het uitvogelen, wat het ook is.

Hoeveel je uit dit boek haalt, is aan jezelf. Het maken van de oefeningen kost tijd. Veel tijd. Maar gelukkig lees je in hoofdstuk 4 precies hoe je elke dag twee uur extra vrij kunt maken.

Ik vind het fijn om eerst het boek uit te lezen en daarna de oefeningen te doen. Heel eerlijk? Ik heb ze niet afgemaakt, omdat ik helder had waaraan ik mijn tijd wilde besteden: hieraan.

Everything is figureoutable geeft me een vriendelijke schop onder mijn kont. Ik verlummel minder tijd. Doe dingen die ik een hele tijd heb uitgesteld. Zo ben ik bijvoorbeeld meer gaan sporten (nou was dat niet heel moeilijk, alles is meer dan niks) en heb ik een eenmanszaak gestart.

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik direct na het lezen van het boek een beter gevoel over mezelf had. Marie maakte het makkelijker voor mij om mezelf te vergeven voor alle dingen die ik niet kan en die ik fout heb gedaan. Dat geeft rust, en een schone lei, waarmee het makkelijker dromen en plannen is. Maar eerlijk is eerlijk: twee weken later is dat gevoel weer verdwenen. Herlezen, dus!

Aanrader of niet?

Ik zou dit boek zeker aanraden, als je voelt dat je meer uit jezelf wilt halen maar niet goed weet hoe. Of als je minder hard voor jezelf wilt zijn, zonder je standaarden te hoeven verlagen.

Benieuwd waarom ik dit soort boeken lees en ze review? Lees hier hoe ik met zelfhulpboeken en oefeningen een depressie (tijdelijk) klein kreeg.

Wil je meer weten over Marie Forleo en Everything is Figureoutable? Check haar YouTube-kanaal  en haar website marieforleo.com.

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •