Generatie Y,  hun eeuwige keuzestress en de burn-out worden vaak met elkaar in verband gebracht. Afgelopen weekend gebeurde het weer, in deze video van Z Today.  Maar wat hebben generatie Y, keuzestress en burn-out met elkaar te maken? En waarom zijn dit soort video’s zo kwalijk?  

In het komkommernieuwsitem ‘Keuzestress put millenials uit’ van (RTL)Z Today stelt communicatiestrateeg en schrijver Onno Aerden dat nog nooit eerder zóveel jongeren kampen met een burn-out.  Hij baseert deze uitspraak op een onderzoek van ArboNed, dat reeds in april 2015 – toen het nog nieuws was – uitgebreid besproken is door Nieuwsuur. Kennelijk was de inspiratie op de redactie op. Gelukkig is de millennial, ook wel generatie Y genoemd, altijd een dankbaar onderwerp.

Hebben we niet allemaal keuzestress?

Dat een burn-out veroorzaakt wordt door keuzestress, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar dat deert de makers van dit komkommeritempje niet. De spreker in de video komt zelf uit generatie X, een generatie die minstens dezelfde hoeveelheid keuze- en informatiestress ervaart als wij. Want dat er al decennia lang veel te kiezen valt, op materieel en informatief gebied, is een feit. Maar dat jongeren hier meer aan gewend zijn en over meer mediawijsheid beschikken, ook. Bovendien vertelt Aerden – toch zeker geen millennial – doodleuk in dezelfde video hoe hij vroeger vaak naar drie feestjes tegelijk ging, omdat hij niet kon kiezen. Aha! En liep u daardoor een burn-out op, meneer Aerden?

Wie is hier nou verwend?

De millennial wordt in deze video afgeschilderd als een verwend kind dat moet leren dat het niet altijd in de snoeppot mag grabbelen. Het tenenkrommende aan deze situatie is dat de vooroordelen worden opgelepeld door mensen die het economisch gezien een stuk makkelijker hebben gehad dan generatie Y.

Brits onderzoek wijst uit dat wie nu onder de 35 jaar is, in zijn twintigerjaren gemiddeld achtduizend pond minder verdient dan oudere generaties op die leeftijd. Bijna tienduizend euro per jaar. Tegen de tijd dat je 30 bent kun je dus bijna een ton minder in je koophuis investeren. Bovendien is de economie ingericht op de oudere generatie tweeverdieners, die dus samen twintigduizend euro per jaar meer te besteden hebben dan wij. Misschien levert dát wel stress op. Maar of dit ook met burn-out of keuzestress te maken heeft…

Hoewel Aerden dit onderzoek ook aanhaalt in de video, lijkt de ernst van de situatie hem te ontgaan. Hij lijkt te denken dat wij jongeren ‘alles willen’, en nog moeten leren dat je niet alles kunt hebben in het leven.

‘Er lijkt een einde aan de groei te komen, en dat zijn al die millennials niet gewend’, kakelt hij vrolijk, denkend aan zijn koophuis dat in waarde verdrievoudigd is en de rijkgevulde pensioenpot aan het eind van zijn loopbaan. De pot die leeg is tegen de tijd dat wij eindelijk het werk zullen neerleggen als we ruim in de zeventig zijn. Ja hoor, wij zijn verwend en moeten nog leren dat het leven niet altijd meezit. Jij hebt je schaapjes op het droge en hoeft je nergens zorgen om te maken. Je verdient goed geld met slecht onderbouwde video’s terwijl een jongere generatie met hersens en talent staat te springen om items te maken die er wél toe doen, maar niet aan de bak komt. Wie is hier nou verwend?

keuzestress-put-uit-onno-aerden

De legendarische tips van Generatie X

Halverwege de video tovert Aerden een zelfhulpboek tevoorschijn, geschreven door… Onno Aerden. (Ah, dus dáárom is besloten een video te maken over generatie Y en hun burn-out, waarbij ‘keuzestress’ op ongefundeerde wijze als veroorzaker wordt aangemerkt. Aerden kan geld verdienen aan ons ‘probleem’.) De beste man is zo vriendelijk om de gouden tips uit zijn boekje met ons te delen.

Houd je (broek) vast: deze adviezen gaan je leven veranderen:

 • Maak een keuze en houd daaraan vast.
  (Wacht even, is bij keuzestress het probleem niet dat je niet kunt kiezen?)
 • Neem de tijd voor je gedachten en ‘zet even “de knop op je mobieltje” uit’.
  (Jongens, zet die knop nou eens uit!)
 • Neem eens de tijd om naar een museum te gaan en je te laven aan kunst.
  (Met 10.000 euro per jaar minder op zak hebben wij daar toch prima budget voor?)
 • Kook eens voor je vrienden, in plaats van altijd maar naar dat hippe tentje in de stad te gaan.
  (Met 10.000 euro meer per jaar te besteden kun je inderdaad wel vaak naar dat hippe tentje gaan. Maar dat ben jij, Onno, niet wij.)
 • Zeg eens ‘nee’.
  (Geweldig, dat we daar zelf niet op waren gekomen!)
 • Neem eens ontslag.
  (De beste tip ooit. Als we na drie onbetaalde stages dan eindelijk een plekje op de arbeidsmarkt veroverd hebben, kunnen we het beste maar eens ontslag nemen en kijken wat er gebeurt.)

Een burn-out is geen aanstelleritis

Hoewel de gouden tips van meneer Aerden vast wel kunnen bijdragen aan je levenskwaliteit, heb ik niet de indruk dat ze baanbrekend resultaat zullen behalen in de bestrijding van de burn-out. Sterker nog, dit soort lijstjes en zelfhulpboekjes doen meer kwaad dan goed, omdat ze doen voorkomen dat het allemaal heel makkelijk is.

En kijk, zo interpreteert de dame links van meneer Aerden het inderdaad. ‘Kun je niet gewoon zeggen: stel je niet zo aan?’ vraagt ze zich hardop af aan het eind van de video. En dat is precies wat er mis is met dit soort items. Je zet een ernstig probleem weg als een persoonlijke tekortkoming.

Tendentieuze video’s als deze dragen bij aan vooroordelen en misverstanden rondom de burn-out. En dat is kwalijk. Want een burn-out is geen aanstelleritis. Het wordt niet veroorzaakt doordat we minder kunnen kopen dan we zouden willen. En ook niet doordat we niet kunnen kiezen. Burn-out is een ernstig probleem dat mensen jaren van hun leven kan kosten.

Door burn-out, generatie Y en keuzestress in één adem te noemen, geef je onze generatie het gevoel dat we ons aanstellen als er iets aan de hand is. Zo zorg je dat we ons schamen als we overspannen raken en niet om hulp durven vragen. In plaats van pas op de plaats te maken, gaan we onszelf verwijten dat we het niet goed genoeg doen. We gaan vermoeidheid en stress negeren, omdat we bang zijn een aansteller te worden gevonden.

Als je de signalen van je lichaam maar lang genoeg negeert omdat je denkt dat je je aanstelt, beland je uiteindelijk inderdaad in een burn-out. En vanuit daar is het een stuk lastiger opklimmen dan als je op tijd aan de noodrem had durven trekken. Stop daarom met ongefundeerde uitspraken over de burn-out. Alsjeblieft.

Wil je weten hoe het echt zit? Lees hier welke gangbare ideeën over burn-out op waarheid berusten en welke niet.

En wil je die besproken video nou zelf wel eens zien? Hier is-ie!

Disclaimer: bekijken op eigen risico. Get Up Magazine is niet verantwoordelijk voor bloedende ogen. 

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares