Life coaches, goeroes, motivational speakers, hun populariteit is ongekend. Niet gek, want ze stellen mooie doelen en hun missies klinken prachtig: ‘We willen Nederland het gelukkigste land ter wereld maken’, ‘Ik help je het beste uit jezelf te halen’ of ‘Een killer body is bereikbaar voor iedereen.’ Zeg daar maar eens nee tegen. Trekken maar, die portemonnee. Maar wil je er met zo’n coach écht een succes van maken? Lees dan even verder. 

David & Arjan (365 Dagen Succesvol), Vishen Lakhiani (MindValley) of Fajah Lourens (Killerbody): welke goeroe je ook aanhangt, de boodschap is in feite hetzelfde: Stel een doel en volg een of ander stappenplan om dat doel te bereiken. That’s it.

Het stappenplan is al voor je uitgedacht. Enige wat jij hoeft te doen is volgen. Of het je lukt, ligt dus geheel in jouw handen. Lachen, als het goed gaat. Maar funest als het niet lukt, want wat maakt jou dat dan?

Een enorme loser? Nou, zo voelt het wel. Maar eigenlijk ben je gewoon een mens. Een mens waar helemaal niet zoveel mis mee is. Zolang je dat niet ziet, gaat geen enkel stappenplan je opleveren wat je zoekt.

Moet ik dan geen doelen stellen?

Doelen stellen is prima en ergens naartoe werken ook. Niks mis mee. Maar het is niet slim om je eigenwaarde op te hangen aan dat ene doel. Daarnaast is het belangrijk dat je, wanneer je je doel bereikt, dankbaar bent. Dus niet trots al je successen toeschrijven aan jezelf, maar erkennen dat anderen je hebben geholpen of gesteund. Je hebt namelijk niet alles aan jezelf te danken.

Tot zover is het nog makkelijk. Maar wat doe je bij tegenslag? Of een regelrechte nederlaag? Dat staat nergens in die zelfhulpboekjes of stappenplannen.

Als iets niet lukt, is het de kunst om je schouders op te halen en te denken: geeft niks. Ik heb gedaan wat binnen mijn sfeer van invloed lag.

Streven naar winst is prima, maar laat je niet uit het lood slaan als je een keer verliest. Het hoort erbij. Iedereen heeft er wel eens last van. Alleen niemand deelt het op z’n socials.

Je weet niet direct of iets goed of slecht voor je is

Een arme boer gebruikte al zijn spaargeld om een mooi paard te kopen. De buren kwamen bewonderend naar het dier kijken en ze waren stikjaloers. Maar de volgende dag bleek het paard te zijn weggelopen. De buren betuigden hun medeleven: ‘Wat een pech, je had net zo’n mooi paard, en nu is-ie weg!’ riepen ze. De boer haalde echter zijn schouders op en zei: ‘Is dit goed of slecht? Wie weet.’

Na een week keerde het paard uit zichzelf terug. De buren sloegen de boer blij op zijn rug en riepen: ‘Wat een geluk!’ Maar de boer haalde zijn schouders op en zei: ‘Is dit goed of slecht? Wie weet.’

De zoon van de boer probeerde het paard te temmen, kwam ten val en brak zijn been. ‘Wat vreselijk!’ riepen de buren, maar de boer haalde zijn schouders op en zei: ‘Is dit goed of slecht? Wie weet.’

Een week later brak er oorlog uit en alle gezonde jongemannen moesten verplicht in dienst. ‘Wat een geluk, jouw zoon hoeft het leger niet in’, snikten de moeders die hun zoons zagen vertrekken naar het slagveld. Maar de boer haalde zijn schouders op en zei… – Juist, je snapt het.

paard-klein

Er bestaat geen verliezen, alleen winnen of leren

Je de hele tijd hardop afvragen of iets ‘goed of slecht is’ (wie weet), wordt al vrij snel irritant. Maar toch. Kun je niet iets minder krampachtig streven en erop vertrouwen dat het gaat zoals het gaat?

“Ieder krijgt van het leven wat hij op dat moment nodig heeft”, zegt Deepak Choprah in een van zijn meditatiesessies. “Dat weet ik, omdat het gebeurt. Het is simpelweg de realiteit dat dingen gaan zoals ze gaan. Je oude zelf en je toekomstige zelf zijn allebei een illusie. Het enige wat waar is, is nu.”

Wijs, maar misschien wat te zweverig voor nuchtere Hollanders. Vertrouwen op het universum? Yeah, right! We proberen toch altijd een soort controle uit te oefenen. Eerst door heel erg ons best te doen om een doel te bereiken. En als dat dan niet lukt, gaan we ons tegen die realiteit verzetten.

Maar dat verzet, daar zit het hem in. Dat kost een hoop energie, en het enige wat het je oplevert is een rotgevoel.

Daarom is het goed om er even bij stil te staan dat uit vervelende gebeurtenissen vaak prachtige dingen voortkomen. De beste kunstenaars waren depressief. Een sterfgeval herinnert mensen aan het leven. En denk eens aan je belangrijkste leermomenten: overkwam je op dat moment iets moeilijks of vervelends?

Ontdek de glans in de ellende

Het blijft natuurlijk slikken als je iets naars overkomt. En op zaken als ziekte en dood heb je nou eenmaal weinig invloed. Maar waar je wel invloed op hebt, is op hoe je omgaat met tegenslag. En dat kun je trainen!

Hier is een simpele oefening voor: als er iets vervelends is gebeurd op een dag, bedenk dan wat voor goeds daaruit is voortgekomen. Heb je ruzie gehad met iemand? Dan heb je waarschijnlijk eindelijk eens gezegd wat je al langer op je hart had. Wordt je contract niet verlengd? Mooi, dan word je gedwongen op zoek te gaan naar een baan die beter bij je past!

Een geluk bij een ongeluk mag ook: ik kon een keer mijn nieuwe laarsjes niet aan omdat het regende. Toen ik later een lekke band kreeg en het hele eind naar huis moest lopen, bedacht ik hoe fijn het was dat ik gympies aan had. Je hoeft het dus niet heel diep te zoeken.

adrianna-calvo-klein

Als je deze oefening een paar keer doet, leer je erop te vertrouwen dat de moeilijke dingen in het leven ook een goede kant hebben. Dat ze erbij horen, net zoals de simpele, mooie momenten. Het helpt je om te ontspannen, ook tijdens het streven naar een doel. En doordat jij zelf ontspannen bent, gaat alles veel makkelijker.

Dus, die zelfhulpboeken en lifecoachprogramma’s dan maar in de prullenbak? Nooit meer doelen stellen? Nee hoor, maar ga er luchtig mee om.

Onthoud dat er een prachtig mantra is bij tegenslag: goed of slecht, wie weet? 

Meer licht leesvoer waarmee je falen in perspectief leert plaatsen: lees Failed it! 

Reacties
Like of deel dit met je vrienden!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •